A Mari Usque Ad Mare - Από Θάλασσα Σε Θάλασσα ⚓︎ 

Σχετικά με το αρχαίο νησί της Ηρωικής Κάσου:

 Πρώτοι κάτοικοι της θεωρούνται οι Φοίνικες, ενώ ο Όμηρος την συμπεριλαμβάνει στα νησιά που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο. Παρά το μικρό μέγεθός της, υπήρξε σπουδαία ναυτική κι εμπορική δύναμη και με τον στόλο της συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821.

Πώς αναδύθηκε το ηρωικό μας γένος από την Κάσο:

 Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το νησί της Κάσου αποτελούνταν από 7000 άτομα που κυρίως εργάζονταν ως ψαράδες, ναυπηγοί και καπετάνιοι. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση παρέχοντας πλοία και μαχητές στον αγώνα.


 Αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου προκάλεσε τόσες ζημιές στον οθωμανικό στόλο που η Αίγυπτος κλήθηκε να το καταστρέψει ολοσχερώς, σταματώντας την υποστήριξή του στους άλλους επαναστάτες μια για πάντα.


 Η Σφαγή της Κάσου συνέβη τον Ιούνιο του 1824, με αποτέλεσμα 500 νεκρούς Έλληνες και πάνω από 2000 γυναίκες και παιδιά να πωλούνται στη δουλεία από τους Οθωμανούς. Πολλές οικογένειες διέφυγαν σε γειτονικά νησιά όπως η Ρόδος, η Ικαρία και η Σάμος.


 Για να τιμήσουν την κληρονομιά τους, αυτές οι οικογένειες εγκατέλειψαν τα αρχικά τους επίθετα και υιοθέτησαν επώνυμα όπως Κασσώτης, Κασώτης και Κασσιώτης. Λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού της Κάσου, των στενών δεσμών και της κοινής ιστορίας αυτών των ανθρώπων, ο σύλλογος μας τους θεωρεί όλους συγγενείς και ισότιμα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας.

Λιμάνι του Φρυ, πρωτεύουσα του νησιού της Κάσου στα Δωδεκάνησα.

Σχετικά με τον σύγχρονο Οικογενειακό Σύλλογο Κασώτη:

 Αυτός ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2024, 200 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Κάσου από τον Παντελή Κασώτη, έναν έκτης γενιάς απευθείας απόγονο του Γεώργιου Ζίση, ενός Κασιώτη ναυτικού που πολέμησε με τον στόλο του Ναυάρχου Γεώργιου Σαχτούρη και εγκαταστάθηκε στο νησί της Ικαρίας μετά τις Ναυμαχίες του Γέροντα και της Σάμου.


 Η αποστολή του συλλόγου είναι να επανασυνδέσει τους συγγενείς μας, που τώρα κατοικούν σε όλο τον κόσμο και να παρέχει γενεαλογικά αρχεία για αυτούς, ώστε να μπορούν να ερευνήσουν καλύτερα την ιστορία τους και τους ζώντες συγγενείς τους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.


 Η Κάσος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας και όλων των χριστιανικών πληθυσμών από τους Οθωμανούς Τούρκους και η διασπορά της πρέπει να γνωρίζει και να τιμά αυτό το παρελθόν. Γι' αυτό η σύγχρονη Κάσος ονομάζεται επίσημα «Ηρωική Κάσος» από το ελληνικό κράτος, για να σηματοδοτήσει το χρέος που οφείλει η σύγχρονη Ελλάδα σε αυτό το μικρό αλλά ισχυρό νησί.


 Το 2024, κόπηκαν δύο αναμνηστικά ασημένια νομίσματα των €5 από την Τράπεζα της Ελλάδος για να τιμήσουν την 200ή επέτειο της Σφαγής της Κάσου και της Ναυμαχίας της Σάμου, τα δύο καθοριστικά γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της οικογένειας μας.


 Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική για την πρόσβαση στα αρχεία μας και δεν υπάρχουν ετήσιες συνδρομές μέλους. Όλα τα μέλη των αρχικών οικογενειών της Κάσου που τώρα κατοικούν στη Ρόδο, την Ικαρία και τη Σάμο θεωρούνται φυσικά μέλη της οικογένειας μας δικαιωματικά από τη γέννηση τους.


 Είμαστε καταχωρημένη θυρεούχα οικογένεια στην Εραλδική & Γενεαλογική Εταιρεία της Ελλάδος και σε ξένους οργανισμούς όπως η Αμερικανική Εταιρεία Θυερούχων, το Σκοτσέζικο Armorial Register - International Register of Arms, και το Ισπανικό Registro Internacional de Armas Gentilicias (RIAG).


 Τα αναγνωρισμένα μέλη της οικογένειας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την εραλδική μας στα οικόσημά τους και μπορούν να καταχωρηθούν στο επίσημο κατάστιχο των θυρεών μας που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα Αττικής.

*Παρέχουμε επίσης δωρεάν βοήθεια σε όλα τα μέλη που επιθυμούν να επικυρώσουν τα οικόσημά τους με διάφορες εραλδικές αρχές σε όλο τον κόσμο.